Concurrentiebeding in tijdelijke arbeidsovereenkomsten

Aanmelden

De regels voor het aangaan van een concurrentiebeding met tijdelijke werknemers zijn in 2015 aangescherpt

Een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst is verboden omdat een werknemer daarmee ‘dubbel nadeel’ ondervindt. Aan de ene kant belemmert het concurrentiebeding de werknemer bij een overstap naar een andere baan of het starten van een eigen onderneming, terwijl aan de andere kant bij aanvang van het dienstverband al vast staat dat de arbeidsovereenkomst binnenkort eindigt.

 

Belangrijke uitzondering op het verbod op een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst

Het verbod op een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst kent een belangrijke uitzondering. Een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst is namelijk wel toegestaan als de werkgever in een individueel geval een ‘zwaarwichtig bedrijfs- of dienstbelang’ heeft bij het overeenkomen van het beding. Dat belang moet dan wel in het schriftelijke concurrentiebeding worden opgenomen en worden gemotiveerd. Als de motivering ontbreekt, dan is het beding sowieso nietig.

Ook benieuwd of u in een tijdelijke arbeidsovereenkomst toch een concurrentiebeding kan opnemen? Onze adviseurs staan u graag te woord!