Dan ga je toch slapen in de leaseauto!?

Aanmelden

De gevaren van een onvoldoende onderhouden bedrijfsstructuur

Onlangs heb ik een interessant gesprek gehad met een potentiĆ«le klant. Deze persoon had een uitstekend gestructureerd BV-bedrijf en dacht volledig beschermd te zijn tegen de gevolgen van een eventueel faillissement. Echter, toen we de cijfers nader bekeken, kwamen we erachter dat dit niet helemaal het geval was, zoals de ondernemer had gedacht…

Het belang van een goed onderhouden bedrijfsstructuur

In het verleden was er kennelijk wel aandacht besteed aan een solide bedrijfsstructuur. Er was in ieder geval sprake van een holding-BV en een werkmaatschappij, waardoor aan de basisvereisten was voldaan. Maar het is natuurlijk essentieel om deze structuur goed te onderhouden en altijd te handelen met de bedrijfsstructuur in gedachten. Als je dit niet doet, is het nog maar de vraag hoe goed je daadwerkelijk beschermd bent.

Een misser met mogelijke grote gevolgen

In dit specifieke geval werd duidelijk dat de initiĆ«le opzet van de BV’s goed was. Echter, daarna was er nooit meer in lijn met deze structuur gehandeld. Zo bleek bijvoorbeeld dat het bedrijfspand (tevens de woning) was gekocht door de werkmaatschappij. Daarnaast was de leaseauto aangeschaft door de holding-BV. Bij een mogelijk faillissement zou de ondernemer dus zijn pand en inpandige woning verliezen, maar zou zijn leaseauto beschermd zijn tegen het faillissement.

Een probleem dat niet meer op te lossen is

Gelukkig kon dit probleem nu nog worden rechtgezet. Echter, wanneer een faillissement dreigt, is het vaak al te laat om nog corrigerende maatregelen te nemen. Het is daarom van groot belang om altijd alert te blijven en de bedrijfsstructuur goed te onderhouden, zodat je optimaal beschermd bent.

Conclusie

Het is van cruciaal belang om de bedrijfsstructuur van je BV goed te onderhouden en altijd te handelen met deze structuur in gedachten. Zorg ervoor dat alle transacties en aankopen in lijn zijn met de bedrijfsstructuur om maximale bescherming te garanderen. Voorkom verrassingen en neem tijdig de juiste maatregelen om de impact van een mogelijk faillissement te minimaliseren.

Zijn uw bezittingen wel veilig

Heeft u twijfels of uw structuur juist is opgezet, of wilt u weten of uw bezittingen nog steeds optimaal beschermd zijn? Wij beoordelen dit graag voor u. Neem contact op met onze adviseurs voor een gesprek hierover.