Proactieve advisering

Juridische en fiscale advisering is een continu proces

Advisering op juridisch, fiscaal en administratief gebied is bij Pollux Adviesgroep een continu proces. Hierin wordt regelmatig voor u en uw onderneming beoordeeld of veranderingen in wetgeving, belastingwetgeving, bedrijfsresultaten of toekomstplannen aanleiding geven om eerdere adviezen bij te stellen. Dit doen wij proactief. Denkt u eens aan de volgende onderwerpen:

Keuze rechtsvorm niet meer actueel

Naast aansprakelijkheid is de keuze voor een bepaalde rechtsvorm vaak ook een fiscale keuze. Hoewel tijden en omstandigheden veranderen, zien wij vaak dat de rechtsvorm van een onderneming niet mee verandert. Dit terwijl kleine aanpassingen in de rechtsvorm, vooral op fiscaal gebied, soms aanzienlijke financiële voordelen met zich meebrengen.

Aansprakelijk vermogen vaak onderschat

Ondernemers in de BV gaan er – vaak ten onrechte – van uit dat ze goed beschermd zijn tegen aansprakelijkheid. Regelmatig blijkt echter, dat zelfs wanneer de ondernemingsstructuur ooit correct is opgebouwd, er toch onnodig grote risico’s worden gelopen. Het werkelijk aansprakelijk vermogen is vaak veel groter dan de ondernemer denkt. Tijdige advisering kan veel schade voorkomen.

Meer voordeel door juiste vermogensetikettering

Naast verschillen tussen de wet Inkomstenbelasting en de wet Vennootschapsbelasting bestaan er binnen de wet Inkomstenbelasting meerdere belastingregimes, zoals box 1, box 2 en box 3. Deze belastingregimes kennen elk hun eigen regels en dus ook elk hun eigen voor- en nadelen. Juiste vermogensetikettering is dus belangrijk. Hierin tijdig sturen naar de toekomst toe, kan aanzienlijke belastingvoordelen opleveren.

Woon-werkpand en verhuizen

Veel ondernemers werken vanuit een werkruimte in of bij de eigen woning. Vaak behoort de werkruimte tot het vermogen van de onderneming. In de loop der jaren is op de werkruimte afgeschreven en/of is de waarde van de werkruimte gestegen. Gaat de ondernemer verhuizen, dan ontstaat er als gevolg van de verkoop een boekwinst waarover belasting betaald moet worden. Met name wanneer panden lang in bezit zijn, kan dit fors in de papieren lopen. Tijdige advisering kan u veel belasting besparen.

Stoppen met ondernemen is ook vooruitzien

Ondernemen is vooruitzien, maar stoppen met ondernemen is dat zeker ook! Bij het staken van een onderneming moet immers met de fiscus worden afgerekend over de fiscale oudedagsreserve en de stille reserves die in de onderneming zitten. Vaak leidt dit tot een forse belastingafdracht, terwijl er bij staking soms geen geld beschikbaar is. De mogelijkheden om de belastingafdracht op het moment van staken te beperken zijn gering. Enkele jaren vóór de staking zijn er meer mogelijkheden om de toekomstige belastingafdracht te voorkomen of te beperken. Win op tijd advies in.

Benieuwd hoe u er voor staat met uw onderneming?

Laat dan hier uw gegevens achter en een Business Coach van Pollux Adviesgroep neemt contact met u op voor een nadere kennismaking. U kunt uiteraard ook direct contact met ons opnemen of eerst nog meer lezen over onze werkwijze.